Διαδικασία

Γευσιγνωσίας

Μάθετε πώς να δοκιμάζετε το ελαιόλαδο και να ανακαλύπτετε τη γεύση και τα αρώματά του.

Στάδιο 1

Η πρώτη σας ενέργεια θα είναι να βάλετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μικρό ποτήρι. Στη συνέχεια αγκαλιάζετε τον πάτο του ποτηριού με την παλάμη σας για να θερμάνετε το ελαιόλαδο. Καλύπτετε με την άλλη παλάμη το στόμιο του ποτηριού και ανακινήστε κυκλικά για να απελευθερωθούν τα αρώματα.

Στάδιο 2

Στη συνέχεια προσεγγίστε το ποτήρι στη μύτη σας, ελάτε κοντά και μυρίστε το ελαιόλαδο. και προσέξτε τα αρώματα.

Στάδιο 3

Κατόπιν ρουφήξτε μια σημαντική ποσότητα και αφήστε την να καθίσει σε ολόκληρη τη στοματική περιοχή. Μην καταπιείτε. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, ακουμπήστε τη γλώσσα σας στο πίσω μέρος των άνω δοντιών και κάντε μία εισπνοή από το στόμα για να βοηθηθεί η απελευθέρωση των αρωμάτων του ελαιολάδου.

Στάδιο 4

Τέλος, καταπιείτε και παρατηρήστε τις γεύσεις που δοκιμάσατε.

Βασικές αρχές γευσιγνωσίας

Γνωρίστε παρακάτω τα χαρακτηριστά του ελαιολάδου και τις βασικές αρχές γευσιγνωσίας του

Χαρακτηριστικά ελαιολάδου ανώτερης ποιότητας
Ένα ελαιόλαδο ανώτερης ποιότητας ξεχωρίζει για το φρουτώδες άρωμά του και τη γεμάτη γεύση του. Το φρουτώδες χαρακτηριστικό απελευθερώνει ποικίλα αρώματα όπως φρεσκοκομμένο γρασίδι, άνθη ελιάς, ντομάτα, μήλο, αγκινάρα, αμύγδαλο, άγρια βότανα και φρούτα του δάσους. Η γεύση του χαρακτηρίζεται από μία ήπια έως έντονη αίσθηση πικρού στο στόμα και πικάντικου στο λαιμό.

Χαρακτηριστικά ελαιολάδου κατώτερης ποιότητας
Ένα ελαιόλαδο κατώτερης ποιότητας μπορεί να παρουσιάζει ένα κοινό ελάττωμα όπως το «ταγκό», το οποίο δημιουργείται όταν το ελαιόλαδο έχει υποστεί μία έντονη διαδικασία οξείδωσης. Στη μύτη το ταγκό απελευθερώνει μία δυσάρεστη οσμή τηγανισμένου λαδιού. Άλλα ελαττώματα μπορεί να είναι το «κρασώδες-ξυδάτο» που παραπέμπει σε ένα κακής ποιότητας κρασί ή ξύδι, ή το «μουχλιασμένο» που έχει αντίστοιχη γεύση ή ακόμα το «ατροχάδο» και η «μούργα».

Βασικές αρχές γευσιγνωσίας
Η καλύτερη ώρα για να διεξάγετε τη διαδικασία γευσιγνωσίας είναι σε απόσταση από γεύματα, δηλαδή το πρωί ή το απόγευμα. Συνίσταται να μην καπνίζετε, πίνετε καφέ ή/και αλκοολούχα ή αρωματικά ποτά καθώς και πολύ γλυκά ή αλμυρά φαγητά τουλάχιστον μισή ώρα πριν τη διαδικασία δοκιμής. Συνίσταται επίσης να μη χρησιμοποιούνται κολόνιες, σαπούνια ή άλλα καλλυντικά με έντονη οσμή που μπορούν να διαταράξουν την οσφρητική σας ικανότητα. Προτείνεται να δοκιμάζετε από 2 έως 5 διαφορετικά ελαιόλαδα τη φορά.